NEDOSANJAN SAN

Ako bi pitali svakog navijača ili simpatizera kruševačkog superligaša koja mu je najveća želja, svi u glas bi rekli – Evropa! Toliko puta najavljivana ali nikada ostvarena želja svih čarapana sada odlaskom glavnokomandujućeg deluje kao potpuna utopija. Od poslednjeg učešća u evropskim takmičenjima prošlo je skoro dvadeset godina. Posle istorijskih utakmica u Kupu Jugoslavije odigranih u Kruševcu, pa potom i finala sa Crvenom Zvezdom u Beogradu kada je naš najtrofejniji tim slavio ali je ujedno i osvajanjem prvenstva Napredak stekao pravo učešća u tadašnjem Kupu Uefa, Kruševac željno očekuje da ugosti neku evropsku ekipu. Bilo je velikih uspona i padova tokom perioda nakon utakmica sa estonskim Talinom i grčkim timom OFI ali želja je uvek bila prisutna kod svakog kruševljanina. Dolaskom Marka Miškovića na čelo kluba u januaru 2012. godine ta priča je dobila realnu potvrdu da će se desiti ali iako je u par navrata kruševački superligaš bio jako blizu cilja to se nije desilo. Ostavkom na mestu predsednika kluba i glavnog finansijera pitanje je u kom će pravcu klub ići u narednom periodu a mi smo napravili mali podsetnik kako je Napredak izgledao u predhodnih devet sezona zaključno sa nedavno prekinutim prvenstvom Superlige dok je predsednik kluba bio Marko Mišković.

Sezona 2011/2012

Marko Mišković je došao na mesto predsednika kluba u januaru 2012. godine kada se klub takmičio u Prvoj ligi Srbije. Na polusezoni kruševački sastav se nalazio na 15.mestu na tabeli, poslednjem mestu koje je vodilo u niži rang takmičenja. Vrlo brzo je promenjena krvna slika tima. Doveden je trener Aleksandar Hristić a za njim i velika pojačanja u liku Mirosavljevića, Matića, Kokovića, Frimponga i drugih... Pobede su se ređale u nizu i Napredak je u jednom trenutku uhvatio priključak sa timovima koji su bili na pozicijama koje vode u Superligu. Ipak došlo je do malog pada u formi što je bilo i normalno i čarapani završavaju prvenstvo Prve lige na šestoj poziciji na tabeli. Ako se zna da je na polusezoni klub bio na ivici ispadanja u Srpsku ligu plasman na kraju sezone je bio više nego odličan jer je bilo nerelano očekivati da sa ogromnim zaostatkom koji je bio između vodećih klubova da Napredak napravi veliki podvig.

Sezona 2012/2013

Na mesto šefa struke je došao Neško Milovanović umesto Hristića i okosnica tima iz prethodne polusezone je zadržana uz dodatnu selekciju igrača. Petar Bojić, Obeng Regan, Milan Vignjević i Nikola Trujić bili su između ostalih najveća pojačanja tokom letnjeg prelaznog roka. Ishod je svima poznat, potpuna dominacija kruševljana tokom celog prvenstva i ubedljivo osvojeno prvo mesto sa 80 bodova. Čak 23 boda više od drugoplasiranog Čukaričkog koji je zajedno sa kruševljanima izborio ulazak u najelitnije društvo klubova u Srbiji. Čarapani su igrali vrlo atraktivan i efikasan fudbal i bili su pravi melem za oči svakog iskrenog ljubitelja fudbala tokom te sezone.

Sezona 2013/2014

Sezona u Superligi Srbije je bila puna uspona i padova i na kraju su kruševljani sezonu završili na devetom mestu. Čak tri trenera su promenili čarapani tokom te sezone. Umesto Milovanovića sezonu je počeo Milan Lešnjak ali nije se dugo zadržao na mestu prvog trenera pa se u septembru vratio Neško Milovanović. Vodio je tim do kraja polusezone kada ga je nasledio Nenad Lalatović. I u igračkom kadru je dolazilo do promena pa su tako klub pojačali Dimitrov, Cvetković, Mićić i mnogi drugi. Ipak to je bilo dovoljno da Napredak sezonu završi na sredini tabele iako je imao lepih i zanimljivih utakmica u drugoj polusezoni pod vođstvom trenera Lalatovića.

Sezona 2014/2015

Najmračnija sezona u eri Marka Miškovića. Turbulentna sezona sa velikom promenom trenera i igrača nije dala nikakvog rezultata pa je klub završio prvenstvo na 14.poziciji na tabeli i u baraž utakmici sa Metalcem se borio sa superligaški opstanak. U dve utakmice bolji je bio tim iz Gornjeg Milanovca pa je Napredak posle samo dve sezone morao da se vrati u Prvu ligu Srbije. Mnogo igrača je dolazilo i odlazilo u klubu tokom sezone kao i treneri koji su smenjivali kao na traci. Sezonu je počeo Siniša Gogić. Već u 4.kolu ga je zamenio Branko Smiljanić da bi od 8.kola mesto šefa struke pripalo Saši Štrbcu. Ništa nije donelo rezultata pa je u januaru doveden Slavko Matić koji takođe nije uspeo da podigne ekipu da bi sumornu sezonu završio završio Ljubiša Stamenković.

Sezona 2015/2016

Klub je napravio korak nazad, opet se našao u prvoligaškom društvu sa ciljem ekspresnog povratka u Superligu. Na mesto trenera je doveden Bogić Bogićević koji je se u izboru igrača odlučio za proverene snage u vidu Markoskog, Beljića, Projića i nekoliko mladih igrača među kojima je bio Sekidika uz već ustaljenog Ndiajea. Ne tako atraktivna igra donosila je rezultat čarapanima pa je ostvaren cilj. Prvo mesto sa 68 bodova garantovao je povratak u Superligu sa Bačkom koja je bila drugoplasirana. Napredak je cele sezone pokazivao kvalitet, mirnoću i stabilnost i igri i rutinski je rešavao u svoju korist većinu mečeva što mu je donelo novo prvo mesto u Prvoj ligi.

Sezona 2016/2017

Tako blizu a tako daleko. Sezona koja je mogla da stavi krunu na sav dotadašnji rad. Ali iako je po svim parametrima i igrama Napredak zaslužio da se nađe u vrhu superligaških timova to se nije desilo nekim događajima koji nisu vezani za zeleni teren. Dragan Ivanović je preuzeo sastav kruševljana na početku sezone i beležio je fantastične rezultate. Sa novim pridošlicama, Vukanovićem, Alivodićem, Eskićem i povratnikom Šljivićem Napredak je mleo sve protivnike. Ipak na polusezoni Dragan Ivanović je presekao i napustio kormilo čarapana pa je na njegovo mesto došao Vuk Rašović. Napredak je u plej of ušao sa četvrte pozicije i do kraja je vodio borbu za izlazak na međunarodnu scenu. Ipak nekoliko sumnjivih utakmica gde su arbitri bili u prvom planu, pogotovu se ističe utakmica u Lučanima koja je direktno uticala na poredak na tabeli, Napredak je ostavio bez plasmana u Evropu. Kako su igrali tokom cele sezone prava je šteta što su šampionat završili na šestom mestu. Po svemu prikazanom zaslužili su mnogo više, mnogo bure je bilo na kraju prvenstva zbog njegovog ishoda i načina na koji se sve odigralo u poslednjim kolima ali kruševljani ni ove sezone nisu uspeli, ili bolje rečeno nije im dozvoljeno.

Sezona 2017/2018

Teško je bilo početi novu sezonu ali ipak kruševljani su krenuli na novi pohod na vrh tabele. Sa Nenadom Sakićem na čelu pripremni period je bio izuzetan ali u prvenstvu je bilo dosta problema i slabih rezultata. Zato nakon 10.kola dolazi do smene pa kormilo kruševljana preuzima Milorad Kosanović. Napredak je pod palicom iskusnog stručnjaka ponovio uspeh i opet obezbedio plej of sa sedmog mesta i na kraju ostao na istoj poziciji. Opet je malo falilo kruševljanima da je uključe u borbu za sam vrh ali je i ovaj plasman bio dovoljan signal jer je drugi put uzastopno klub obezbedio plasman u plej of.

Sezona 2018/2019

Druga sezona pod komandom Milorada Kosanovića budila je nadu da konačno može da se napravi taj dodatni iskorak u plej ofu. Šesto mesto pred plej of nije do kraja uskratilo šanse čarapanima za evropsku vizu ali igra nije bila na nivou od prethodne sezone. Uz oslabljen igrački sastav osim par bljesaka protiv večitih rivala nije se završila po ukusu čarapana. Iako je ponovljen uspeh osvajanjem šeste pozicije od pre dve sezone ipak je ostao pomalo gorak ukus na kraju. Kosanović se povukao na kraju sezone da bi na njegovo mesto doveden Predrag Rogan koji je započeo narednu sezonu.

Sezona 2019/2020

Pod palicom Rogana Napredak je igrao promenljivo. Bilo je dobrih i loših rezultata pa je sredina tabele bila zagrantovana. Serijom loših rezultata došlo je do smene Rogana pa je tim u finišu prvenstva vodio pomoćni trener Ivan Stefanović. Dobrim rezultatima i pobedom nad Partizanom u Beogradu Stefanović je dobio trajni ugovor ali je lošim startom drugog dela sezone smenjen i ponovo je doveden Dragan Ivanović. Nažalost trenutno prvenstvo je prekinuto pa će na ponovni debi novi šef struke morati da sačeka. Napredak se nalazi na 12.mesto i očekuje ga borba za goli superligaški život kroz plej aut.
Teško je sa ove tačke reći šta možemo očekivati u narednom periodu, pitanje je da li će se prvenstvo nastaviti kao i šta možemo očekivati u narednoj sezoni koja je daleko. Mnogo pitanja ali malo odgovora. Ostaje nam nada da će se kruševački superligaš kao mnoge generacije koje su nosile dres Napretka naći snage i izdignuti se iznad trenutno sumorne budućnosti i možda kada se najmanje svi nadamo doći do onoga što je san svih. Evropa nas čeka!

Autor: Lazar Jović
0

0 Komentara

Napišite komentar

Sponzori

Newsletter

Pretplatite se na email vesti i prvi saznajte sve sportske informacije

Kontakt informacije

Dušana Radića 20, 37000 Kruševac

037/3433673

officesportko@gmail.com

Pratite nas
Galerija

© Sportske Vesti. Powered By AM Programming - Business Solutions