70 GODINA PLANINARSKO - SPORTSKOG KLUBA JASTREBAC

Kruševačko pozorište je bilo malo da primi sve članove i prijatelje kluba koji su svečanom akademijom obeležili veliki jubilej kluba.
Celo izdanje novina je potrebno da se zabeleže svi poduhvati i sva osvajanja članova planinarskog društva Jastrebac tokom proteklih 70 godina koliko ovaj klub postoji. Od samih početaka, nakon drugog Svetskog rata, pa sve do današnjih dana planinari ovog društva su vrlo aktivni, prešli su kilometre najopasnijih delova sveta, uživali u svakom novom poduhvatu i ne planiraju da se tu zaustave.
Članovi ovog kluba svake godine organizuju tradicionalni Jastrebački marš ali i jedno kolo Treking lige koja je sve popularnija kod građanstva pa svake godine sve više kruševljana se odlučuje da učestvuje u ovim manifestacijama.
Predsednik društva Gradimir Perić nas je podsetio koji su to bili najvažniji događaji u bogatoj istoriji ovog kluba. „Najznačajnije manifestacije u tadašnjoj Jugoslaviji su bile povrene našem društvu da organizuje. Tako je 1971. godine održan Slet planinara Jugoslavije na Kopaoniku. Tri nedelje više od 30 planinara je radilo na pripremi smeštaja boravka za više od 2000 planinara. 1979. godine nakon priprema na Prokletijama u dolini Grbaje a potom i nakon priprema u Julijskim alpima, ekipa od osam kruševljana osvaja najviši vrh Evrope, Mon Blan visok 4810 metara. Tim povodom 30 godina kasnije, 2009. godine, organizovali smo za 70 članova uspon na Mon Blan na koji se popelo 35 planinara.“
U dahu je predsednik društva govorio o brojnim aktivnostima planinarske sekcije ali nije zaboravio ni rodonačelnike ovog društva. „Osnivači su bili učitelj Voja Plavšić i omladinci Svetozar Đurić, Milence Tripković i Tomislav Tešić. Nakon toga drugi predsednik je bio Simijon Zajić popularni „čika Sima“ koji je odlaskom u penziju osnovao podružnicu društva „Alal vera“. Nakon toga u društvo dolazi major Žarko Žarić koji postaje neizostavni deo svih organizacija.“
Kasnije su se smenjivale generacije planinara, dolazile su mlađe, starije generacije su uvek bile tu koliko im je vreme dozvoljavalo da pomogne novim naraštajima i da im prenese svoje iskustvo. Bilo je lepo videti sve te generacije u kruševačkom pozorištu koji su lepim programom obeležili jubilej i podsetili se na sve osvojene vrhove ali su i izneli nove ideje za nove izazove koje ih očekuju.
„Iako smo se malo umorili, dolazak novih članova i nove generacije zaljubljenika u prirodu, nas „starije“ malo razbudi i podstiče da i njih vodimo na vrhove i pokazujemo lepotu prirode i planina. Zato i na dalje...“Činićemo dobro“! – zaključuje predsednik Gradimir Perić.

Autor: Lazar Jović
0

0 Komentara

Napišite komentar

Sponzori

Newsletter

Pretplatite se na email vesti i prvi saznajte sve sportske informacije

Kontakt informacije

Dušana Radića 20, 37000 Kruševac

037/3433673

officesportko@gmail.com

Pratite nas
Galerija

© Sportske Vesti. Powered By AM Programming - Business Solutions